Usporedba TV i radio oglašavanja

TV i radio su dva tradicionalna medija koji se koriste za oglašavanje proizvoda i usluga. No, koji je od njih bolji izbor za vašu marketinšku strategiju? U ovom blogu ćemo usporediti prednosti i nedostatke oba medija i dati vam neke savjete kako ih najbolje iskoristiti.


Prednosti TV oglašavanja

 • TV oglašavanje ima veliki doseg i utjecaj na publiku. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, u 2020. godini je 86% kućanstava u Hrvatskoj imalo pristup televiziji, a prosječno vrijeme gledanja televizije je bilo 3 sata i 40 minuta dnevno. To znači da TV oglašavanje može dosegnuti velik broj potencijalnih kupaca i ostaviti snažan dojam na njih.
 • TV oglašavanje omogućuje kreativnost i dinamičnost u prezentaciji vaše ponude. Možete koristiti različite elemente kao što su zvuk, slika, pokret, boja, glazba, glas i emocije kako biste privukli pažnju i zainteresirali gledatelje. Također možete prilagoditi svoju poruku različitim ciljnim skupinama i emitirati je u različitim terminima i programima koji odgovaraju vašem proizvodu ili usluzi.
 • TV oglašavanje povećava vjerodostojnost i ugled vaše marke. Kada se vaš oglas prikazuje na televiziji, to stvara dojam da ste ozbiljna i profesionalna tvrtka koja ulaže u svoju promociju. Također možete iskoristiti utjecaj poznatih osoba ili stručnjaka koji će podržati vašu ponudu i povećati povjerenje potrošača.
  Nedostatci TV oglašavanja
 • TV oglašavanje je skupo i zahtijeva puno resursa. Prema podacima Hrvatske udruge za tržišno komuniciranje, u 2020. godini je ukupna vrijednost TV oglašavanja u Hrvatskoj iznosila 1,2 milijarde kuna. To znači da morate izdvojiti velik dio svog budžeta za produkciju i emitiranje vašeg oglasa. Također morate uzeti u obzir troškove agencija, istraživanja tržišta, testiranja oglasa i praćenja rezultata.
 • TV oglašavanje je podložno konkurenciji i distrakciji. Vaš oglas se može izgubiti u moru drugih oglasa koji se prikazuju na televiziji, pogotovo ako niste dovoljno originalni ili relevantni za svoju publiku. Također morate biti svjesni da gledatelji mogu promijeniti kanal, isključiti zvuk ili se baviti drugim aktivnostima dok se vaš oglas emitira. To smanjuje učinkovitost i pamtljivost vaše poruke.
 • TV oglašavanje je ograničeno vremenom i prostorom. Vaš oglas se može prikazati samo u određenom trajanju (obično od 15 do 60 sekundi) i na određenom mjestu (obično između ili tijekom programa). To znači da morate biti jasni i sažeti u svojoj poruci i odabrati pravi trenutak i lokaciju za svoj oglas. Također morate biti fleksibilni i spremni na promjene u rasporedu ili sadržaju programa koji mogu utjecati na vaš oglas.
  Prednosti radio oglašavanja
 • Radio oglašavanje je jeftino i jednostavno za realizaciju. Prema podacima Hrvatske udruge za tržišno komuniciranje, u 2020. godini je ukupna vrijednost radio oglašavanja u Hrvatskoj iznosila
  220 milijuna kuna. To znači da možete dobiti dobru vrijednost za svoj novac i uštedjeti na troškovima produkcije i emitiranja vašeg oglasa. Također možete brzo i lako napraviti i promijeniti svoj oglas, bez potrebe za složenom opremom ili tehnikom.
 • Radio oglašavanje ima širok doseg i frekvenciju na publiku. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, u 2020. godini je 76% kućanstava u Hrvatskoj imalo pristup radiju, a prosječno vrijeme slušanja radija je bilo 2 sata i 40 minuta dnevno. To znači da radio oglašavanje može dosegnuti velik broj potencijalnih kupaca i ponavljati vašu poruku više puta tijekom dana. Također možete ciljati specifične segmente publike prema njihovim interesima, navikama ili lokaciji, birajući odgovarajuće radio stanice i termine za vaš oglas.
 • Radio oglašavanje stvara osobnu vezu i poziv na akciju. Radio je medij koji se sluša u intimnim ili mobilnim situacijama, kao što su kod kuće, u autu, na poslu ili u slobodno vrijeme. To znači da radio oglašavanje može stvoriti osobnu vezu s vašom publikom i utjecati na njihove emocije, stavove ili odluke. Također možete iskoristiti snagu glasa, glazbe, zvukovnih efekata ili humora kako biste privukli pažnju i potaknuli slušatelje na akciju, kao što je poziv, posjet ili kupnja.
  Nedostatci radio oglašavanja
 • Radio oglašavanje je ograničeno samo zvukom. Radio je medij koji se oslanja samo na zvučni element za prenošenje vaše poruke. To znači da ne možete koristiti vizualne elemente kao što su slika, pokret, boja ili tekst kako biste poboljšali svoju prezentaciju ili pojačali svoju poruku. Također morate biti svjesni da slušatelji mogu imati različite interpretacije ili asocijacije na vaš zvuk, što može utjecati na njihovo razumijevanje ili pamćenje vaše poruke.
 • Radio oglašavanje je podložno konkurenciji i distrakciji. Vaš oglas se može izgubiti u moru drugih oglasa koji se emitiraju na radiju, pogotovo ako niste dovoljno originalni ili relevantni za svoju publiku. Također morate biti svjesni da slušatelji mogu promijeniti stanicu, isključiti zvuk ili se baviti drugim aktivnostima dok se vaš oglas emitira. To smanjuje učinkovitost i pamtljivost vaše poruke.